Upplev Växjö

Växjö är en modern stad med lång tradition som skolstad, residensstad och stiftsstad. Idag är Växjö en sjudande handelsstad med ett internationellt universitet.
Växjö är staden där vägarna möts, uppförd mellan tre sjöar, centrum för träforskning och spjutspets inom miljöteknik. Här finns ett stort upplevelseutbud när det gäller kultur, idrott, handel och nöjen.

 

VÄXJÖSJÖN

Har du en stund över innan eller efter konferensdagen, rekommenderar vi ett varv runt Växjösjön. Växjösjön ligger i centrala Växjö omgiven av lummig grönska bara ett stenkast från city med hotell, restauranger och butiker. Den nästan fem kilometer långa strandpromenaden runt sjön är perfekt både för promenader, joggningturer och inlinesåkning. Sommartid kan du dessutom bada och fiska i sjön.

 

PM & VÄNNER

Stjärna i Guide Michelin, första och enda restaurang i Sverige att belönas med Grand Award av Wine Spectator, Årets Vinupplevelse enligt White Guide samt Nordens första gastrohotell. Nyligen nominerade till Sveriges Bästa Hotellupplevelse. Inspiration hämtas från skog, äng och sjö. Ett måstebesök för den matintresserade.
–> pmrestauranger.se

 

DOMKYRKAN FRÅN 1100-TALET

Växjö domkyrka är en av Smålands mest besökta platser med omkring 130 000 turistbesök varje år. Kyrkan är från 1100-talet och är centralt belägen i den lummiga Linnéparken där det om somrarna hålls utomhuskonserter och allsång.
I parken finns Karolinerhuset från 1715 och var Växjös gymnasium fram till 1850-talet. En av skolans elever var Carl von Linné.
I domkyrkan kan Bertil Valliens vackra altarskåp, i glas och metall, beskådas. Altarskåpet vid namn Fiat Lux (från mörker till ljus) är ett pampigt verk, fem meter högt, och är startpunkten för den offentliga glaskonst som fortsätter på Sandgärdsgatan (Glasgatan) ut från domkyrkan.

 

OFFENTLIG KONST

I Växjö är konsten en naturlig del av det offentliga rummet – och ofta är Växjöborna med och påverkar. Här finns ett flertal konststråk att utforska.
Spana till exempel in konsten runt Växjö Art Site, konststråket runt Växjösjön, där verk för varje etapp röstas fram av Växjöborna. Också runt Växjös andra största sjö, Trummen finns ett spännande konstverk i satsningen Trummen Land Art.
Den som promenerar i Växjö centrum trampar på litterär mark. I gatan längs Storgatan och Västergatan finns citat av författare med Kronobergsanknytning. Glaset finns förstås också representerat i Växjö. Längs Sandgärdsgatan finns ett glaskonststråk med verk av sju glaskonstnärer.

 

SHOPPING

Med generösa öppettider, samlad citykärna och ett stort utbud av butiker, restauranger och kaféer välkomnas du till vår stadskärna –> www.vaxjocity.se

Även handelsområdet Grand Samarkand är värt ett besök för den shoppingsugne –> www.grandsamarkand.se

 

MUSIKVANDRING

Ladda ner Smålands Musikarkivs kostnadsfria app och ta del av Växjös rika musikliv från och med 1200-talet. Appen Musikvandringar med Smålands Musikarkiv är ett nytt sätt för arkivet att sprida sina kunskaper och samlingar – på de platser där musiken en gång hände.

Den första vandringen ”Från Sankt Sigfrid till The Ark” innehåller nio platser som på olika sätt haft betydelse för Växjös rika musikliv under det senaste 800 åren. För varje plats finns en berättelse, några bilder och en musikvideo, som tillsammans illustrerar och ljudsätter platsen. Kan endast avnjutas på plats i Växjö, men finns för både Apple och Android. –> Sök på ”Musikvandringar” i App Store eller Google Play Butik.

Musikvandringar med Smålands Musikarkiv har producerats av Mathias Boström, Leif Carlsson och Carita Rasmussen vid Smålands Musikarkiv/Musik i Syd, i samarbete med Hi-Story och med bidrag från Växjö kommun.

 

UPPLEV MER

Här kan du läsa mer om vad man kan se och göra i Växjö –> upplev.vaxjo.se